Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!

Polgármesterként szeretettel köszöntöm Mályi honlapján községünk polgárait, a településünk iránt érdeklődő, az ide utazó, vagy ide utazni szándékozó kedves vendégeinket!

Tovább »

Pályázatok

 

Egészségügy

 

Sport

 

Adók módjára behajtandó köztartozások

ADÓK MÓDJÁRA BEHAJTANDÓ KÖZTARTOZÁSOK

Adók módjára behajtandó köztartozások esetében az önkormányzati adóhatóság nem a saját ügyében jár el, hanem más szerv, hatóság (kimutató szerv) által megállapított fizetési kötelezettséget érvényesíti az önkéntes teljesítés elmaradása miatt, végrehajtás eljárás keretében (pl. közigazgatási bírság). Magánszemély esetében a lakóhely szerint illetékes önkormányzati adóhatóság feladata ennek a beszedése végrehajtási eljárás keretében. A kimutató szerv megkeresése alapján hivatalból indul az eljárás, melyben az önkormányzati adóhatóság feladata a kintlévőség beszedésére korlátozódik. Az önkormányzati adóhatóság fizetési felhívásban tájékoztatja az adók módjára behajtandó köztartozás kötelezettjét a kimutatás megérkezését követően és egyben felhívja az önkéntes teljesítésre. A tartozás megfizetésének elmaradása esetén megindul a végrehajtási eljárás, melynek során elsősorban hatósági átutalási megbízás (inkasszó) benyújtására, munkabér letiltásra, ingó foglalásra, követelés foglalásra van lehetőség. Nagyobb összegű tartozások esetén az ingatlan tulajdonra jelzálogjog, 500 ezer forintot meghaladó kintlévőség esetén végrehajtási jog bejegyzésre is sor kerül. Az önkormányzati adóhatóság mérlegelése alapján lehetőség van az adók módjára behajtandó követelés bírósági végrehajtás útján történő érvényesítésére is.

Az adók módjára behajtandó köztartozások végrehajtása minden esetben hivatalból indul.

Kapcsolódó dokumentumok:
Az eljáráshoz nem kapcsolódik nyomtatvány.

Kapcsolódó jogszabályok:
Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII törvény, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény.

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárás során felmerült végrehajtási költségek és végrehajtási költségátalány megállapításának és megfizetésének részletes szabályairól szóló 8/2018(III.19.) NGM rendelet alapján az önkormányzati adóhatóságot a végrehajtás foganatosításáért 5.000Ft végrehajtási költségátalány illeti meg.

Végrehajtási kifogás illetéke 5 000 Ft.

Ügyintézési határidő
Az ügyintézés jogszabályi határidőhöz nem köthető.

Fizetési határidő és számlaszám
Az adók módjára behajtandó köztartozások esetében a fizetési határidők már lejártak, a végrehajtási cselekmények elkerülése végett az adózó érdeke minél előbb rendezni tartozását.

Ügyintéző: adóügyi ügyintéző